بهگزارش میراثآریا بهنقل از ستاد خبری نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی تهران، کامران نوابی زند، کارشناس ارشد اقتصاد محض درباره این نرمافزار گفت: «EViews که مخفف عبارت Econometric Views است، توسط شرکت QMS یا Quantive Micro Software طراحی شده است. این شرکت در سال ۲۰۱۰ تحت تملک شرکت نرمافزار IHS شد و درحالحاضر این نرمافزار متعلق به IHS در کشور آمریکاست.»
او افزود: «امروزه نرمافزارهای مختلفی در زمینههای گوناگون ارائه شده است که در میان گروههای مختلف نرمافزاری یکی از پرکاربردترینها برنامههای تخصصی مربوط به رشتههای تحصیلی گوناگون است.»
نوابی زند بیان کرد: «بررسی رابطه تابعی بین متغیرها و برآورد توابع مختلف در مطالعات انجام شده، در حوزههای گوناگون بهخصوص در بررسیهای اقتصادی و مالی، نقش موثری ایفا میکند. در مدلسازی مالی اقتصادی معمولا به برآورد رگرسیونی توابع و تخمین پارامترهای مربوط به آنها نیاز است؛ درنتیجه استفاده از نرمافزارهای مختلف به استفاده مؤثر و مطلوب از دادههای آماری کمک شایانی میکند.»
او با اشاره به اینکه نرمافزار Eviews یکی از بهترین و پرکاربردترین نرمافزارهای مورد استفاده برای برآورد رگرسیونی توابع مختلف آماری که اطمینان صحت نتایج بهدست آمده را بههمراه دارد است گفت: «نرمافزار Eviews یکی از نرمافزارهای تخصصی در زمینه بهکارگیری روشهای اقتصادسنجی بهویژه روشهای جدید آن است. چنانچه محقق اقتصادی بخواهد بهطور جدی در زمینه تحقیقات اقتصادی فعالیت کند ضروری است در کنار آموزش تکنیکهای جدید اقتصادسنجی، با نرمافزارهایی نظیر Eviews نیز آشنا شوند.»
این کارشناسارشد اقتصاد محض ادامه داد: «با توجه به گسترده شدن روزبهروز علم اقتصاد و مدلهای اقتصادی و پیچیدگی روابط بین متغییرهای اقتصادی، دیگر بههیچعنوان امکان تحلیل و تخمین سیستمها و مدلهای اقتصادی بدون کمک گرفتن از نرمافزارها امکانپذیر نیست.»
او افزود: «نسخه اولیه این نرمافزار توسط بانک جهانی در سال ۱۹۹۴ برای انجام تحلیلهای اقتصادسنجی به بازار ارائه شد و تاکنون نگارشهای گوناگونی از آن عرضه شده است. از دید بسیاری از محققان اقتصادسنجی، بهکارگیری آسان روشهای var (نامحدود و ساختاری) و مدلهای ARIMAاز مزیتهای این نرمافزار نسبت به سایر نرمافزارهای مشابه است. این نرمافزار دو حالته هم برای برنامهنویسی و هم برای اجرای رویههای از پیش نوشته شده بهصورت محاورهای بهگونهای طراحی شده که امروزه یکی از مهمترین برنامههای نرمافزاری مورد استفاده اقتصاددانان در سطح دنیاست.»
نوابی زند در مورد ویژگیهای این برنامه گفت: «محاسبه سریهای زمانی و ایجاد آنها، تخمینهای خطی و غیر خطی سیستم معادلات ساده و سیستم معادلات همزمان، رسم نمودارهای پراکنش دایرهای، میلهای، نقطهای و دیگر نمودارهای کاربردی، ایجاد بانک اطلاعاتی، استفاده از ماتریس و توابع موجود در داخل نرمافزار، تخمین مدلهای اقتصادی با روشهای VARوVECM، امکان تبادل اطلاعات با دیگر نرمافزارهای تحت ویندوز، آزمونهای مختلف برای دقت تخمینها و بررسی وجود خطای همبستگی، شکست ساختاری و…، امکان برنامهنویسی در محیط نرمافزار برای تحلیل سیستمهای کلان اقتصادی، قابلت تخمین مدلهای اقتصادی به روشهای GLS,OLS,TSLS,2SLS,3SLS از ویژگیهای این نرمافزار است.»
او ادامه داد: «این نرمافزار پیرامون مفهوم آبجکت Object طراحی شده است. سریها، معادلات و سیستمها، صرفا بخشی از آبجکتهای متداول در EViews هستند. هر آبجکت در EViews دارای پنجرهای است و هر پنجره دارای Procedures یا رویههایی است.»
نوابی زند با اشاره به اینکه Eviews بهگونهای طراحی شده است که میتواند بدون هیچ واسطهای لیست گستردهای از فرمت دادهها را بنویسد یا بخواند گفت: «این لیست میتواند شامل فرمت دادههای Excel،ASCII ،Text و… باشد. برخلاف بسیاری از نرمافزارهای اقتصادسنجی، دلیلی وجود ندارد که کاربر برای استفاده از EViews زبان برنامهنویسی خاصی را بداند. زیرا EViews دارای رویههای از پیش نوشته شدهای است که بهراحتی و از طریق رابطهای گرافیکی (GUI) میتوان بسیاری از رویههای اقتصادسنجی کاربردی را مورد استفاده قرار داد.»
انتهای پیام/